info@moramancs.hu

Mórahalom, Zákányszéki út 11.

(62)28-18-18

Szívférgesség és bőr dirofilariózis

Mindkét betegséget dirofilaria férgek okozzák. A Bőr dirofilariózis kórokozója a Dirofilaria repens, már viszonylag nagy számú megbetegedést okozott hazánkban, míg a szívférgességet okozó Dirofilaria immitis, még csak pár esetben volt kimutatható. Az időjárás melegedésével azonban mindkét betegség jelentős terjedésével lehet számolni.

A férgeket a fertőzött szúnyogok oltják be a kedvenceinkbe (kutya, macska, görény), amelyek szervezetében a bekerült microfilariák (“serdülő”, éretlen férgek) tovább szaporodnak, és a véráramban ill. a bőrbe jutva felnőtt férgekké fejlődnek. A vérben elszaporodott microfilariákat a szúnyogok a vérszívás során felvehetik és további fertőzéseket okozhatnak állatban és emberben(!) egyaránt.

A bőr dirofilariózis

Tünetei: göbös, fájdalmas, viszkető pontok megjelenése a bőrön. Ezen tünetek antihisztaminok hatására sem csökkennek. A férgek eltávolítása sebészi úton történik, viszont sokszor nehézséget okoz, hogy mire műtőbe kerül az állat a féreg már arrébb vándorolt.

A szívférgesség

Ezen betegség esetén sokszor nincsenek is tünetek, hirtelen szívhalál (USA-ban főleg a macskáknál) jelentkezik, vagy -főleg kutyáknál – a jobb szívfél elégtelenség tünetei láthatók (kitelt has, ödéma a végtagokon), jellemző lehet, főleg munkakutyáknál a teljesítmény romlása, ájulások.

A legalább évente történő szűrővizsgálatok elvégzése elengedhetetlen a korai betegségdiagnózishoz és a minél kisebb kockázatú beavatkozáshoz.  A microfilariák vérből kimutathatók mikroszkópos vizsgálattal. Az egyre megbízhatóbb gyorstesztek pedig a felnőtt nőstény szívférgek kimutatását teszik lehetővé, illetve laboratóriumba küldött vérminták vizsgálata is lehetséges.

A gyógykezelés és a megelőzés

A szúnyogos időszakban (március-november) a megelőzés kiemelten fontos. Lényeges eleme egy olyan készítmény, mely a szúnyogok által bejuttatott féreglárvákat elpusztítja. ezen felül a szúnyogok távoltartására alkalmas készítményekkel tovább fokozhatjuk a védelmet (ez nem a reklám helye, rendelőnkben rendelkezésre állnak ilyen készítmények.). A gyógykezelés hosszan tartó, egyedre szabott folyamat, mely mindig alapos és körültekintő állatorvosi és tulajdonosi munkát igényel

Magyarországi szívféreg térkép

Bármilyen egyéb kérdése merülnek fel, állunk rendelkezésére!