info@moramancs.hu

Mórahalom, Zákányszéki út 11.

(62)28-18-18

Kan kutyák ivartalanítása

Az ivartalanítás nem a Kedvence „férfiasságát” hivatott megváltoztatni, hanem célja, hogy megóvjuk az ivarzással, ivari működéssel kapcsolatos veszélyektől. Ilyenek a fertőző betegségek, verekedésekből származó sebek, közúti balesetek miatti életveszély, prosztatagyulladás, stb. 

Itt szeretnénk eloszlatni az ivartalanítással kapcsolatos téveszméket és félelmeket, valamint szeretnénk felhívni a figyelmet sok, sajnos pont az ivartalanítás elmaradása miatt kialakuló veszélyforrásra, Kedvencünkre nézve.

Sokszor hallhatjuk tulajdonosoktól a „…de én nem akarok megvonni tőle semmi jót…” kifogást az ivartalanítással kapcsolatban. Ez az első téveszme, ami sok gazdit érint. Sokszor antropomorfizáljuk Kedvencünket, vagyis hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ugyanolyan élvezetekre vágyik, mint mi, hogy hasonlóak a szükségleteik. Ez hibás. Az állatok szexuális viselkedését csak hormonok és betanult mozgásformák irányítják, pszichikailag irányítani csak komoly betanítás után tudhatják, és nem jelent számukra élvezet, gondoljunk csak az „összeragadt” kutyapárra a nász végén (még nézni is fáj).

A másik téveszme, hogy Kedvencünk elhízik. Ez szintén nem írható az ivartalanítás számlájára teljes mértékben. Az ivartalanítás után jelentkező elhízások eseteinek többsége a helytelen táplálásból következik. Mivel veszít aktivitásából – ami, mint majd később látni fogjuk, hasznos is – kevesebbet mozog, kevesebb energiát igényel, valamint sajnos a gazdik hajlamosak szeretetből, engesztelésből ínyencségekkel kedveskedni Kedvencüknek, ami szintén elhízáshoz vezet.

Ami miatt viszont ajánljuk, és helyeseljük az ivartalanítást, abban az esetben, ha nincs továbbtenyésztési szándékunk, azok a következők:

  • Sajnos sokan nem gondolnak bele, hogy a kutya, és a megszületett állatkákról a gazdáknak kell gondoskodni. Ez jelenti, a kicsik megfelelő otthonának megtalálását, az addigi, valamint a rajtuk maradt utódok állatorvosi költségeit, ami ennyi kedvenc esetében nem is kevés. Ennek az előrelátásnak a hiányának a következménye, hogy sok kiskutya az utcára kerül, ahol szinte meg vannak számlálva a percei, és sajnos ma Magyarországon csak nagyon kevés menhely van, ami tudja biztosítani a megfelelő körülményeket az árváknak.
  • A másik probléma, hogy ivarzáskor sokszor előjön a „se lát, se hall szindróma”. Ez elsősorban a macskák esetében gond, hisz ők könnyebben meglógnak a háztól, de a kutyák esetében is említést érdemel, hisz csak egy óvatlan pillanat és… Az elszökött Kedvenc odakinn számos veszélynek van kitéve, mint például a fertőzések, verekedések más udvarlókkal, balesetek szenvedése illetve okozása, amiért mellesleg a tulajdonos tehető felelőssé. De, ha még sikerül is megfékeznünk és berkeken belül tartanunk a szerelmi vágytól túlfűtött Kedvencünket, akkor is néha az emberi tűrőhatárokat túllépő elszántsággal és fáradhatatlansággal képesek jelezni, hogy: „de ők akkor is úgy gondolják, és ígérik, hogy 11-re itthon vannak, és…”.
  • További gondok az ivarszervek hormonális működéséhez kapcsolódóan szoktak fellépni. A szukáknál több, és gyakrabban jelentkező betegséget említhetnénk, de a kanoknál is előfordulhatnak igen komoly gondok. Ezek: a prosztata gyulladása, prosztata carcinoma, végbéladenoma.