info@moramancs.hu

Mórahalom, Zákányszéki út 11.

(62)28-18-18

Macskák vakcinázása

Mit is jelent az immunizálás?

Ha a szervezet találkozik egy számára ún. testidegen anyaggal, ami lehet például egy fertőző betegség kórokozója, akkor megpróbál az ellen küzdeni, vagyis felállítani a védelmi vonalát. Ezért a reakcióért felelős az immunrendszer, ami ellenanyagokkal próbál felfegyverkezni az „ellenséggel” szemben. Ha a támadás felkészületlenül éri a szervezetet, akkor hamar kimerül és sajnos kénytelen letenni a fegyvert. Viszont, ha megfelelő arzenállal rendelkezik a betolakodókkal szemben, abban az esetben sokkal nagyobb az esélye rá, hogy ő kerüljön ki győztesen a csatából. Ezt a felkészítést nevezzük immunizálásnak.

Milyen veszélyek leselkednek Kedvencére?

A macskák körében számos fertőző betegség fordul elő, amely nem egy esetben a cicák életét is veszélyezteti. Mivel sok cicánál előfordul a „kijárás”, így ők még inkább ki vannak téve ezen veszélyeknek. Ezek ellen a betegségek egy része ellen az anya, feltéve, ha ő is megfelelő immunizálásban részesült, útravalóul az anyatejjel a kölykök számára ún. anyai vagy maternális védelmet biztosít. Ez azonban csak rövid ideig, az élet első pár hetében nyújt védelmet a kicsiknek, aminek elmúltával sajnos teljesen védtelenek lesznek a támadásokkal szemben. A kombinált oltással nem oltott macskákra óriási veszély leselkedik, hogy megbetegszenek és elpusztulnak olyan veszélyes betegségek, mint a macska influenza, panleukopenia, macsak leukémia(FeLV), veszettség következtében.

Macska influenza

A szakirodalom szerint ezt a kórképet leggyakrabban két vírus, egy herpesvírus (fertőző rhinotracheitis) és egy calicivírus (macskanátha) okozza. Ezek a vírusok szinte minden macska környezetében ott vannak és csak arra várnak, hogy valamilyen immunrendszert gyengítő tényező hozzásegítse őket a cica megbetegítéséhez. Ezen betegségek leggyakrabban könnyezéssel, orrfolyással, tüsszögéssel járnak.

Panleukopenia

Ezt a betegséget a kutya parvovírus okozta bélgyulladásának kórokozójával nagyon szoros rokon parvovírus okozza. Hasonló tünetekkel és lezajlással illetve veszélyekkel számolhatunk ennél a betegségnél is, mint a kutyák esetében.

Macska leukémia

Rendkívül elterjedt daganatos megbetegedés, a fertőzött állatok 70%-a 3 éven belül elpusztul, A fertőződött cica még évekig tünetmentes maradhat úgy, hogy közben nyálával, vizeletével, bélsarával üríti a vírust, és ezzel fertőzi társait is. Megelőzése és a betegség szűrése rendkívül fontos Kedvencei egészsége érdekében.

 Veszettség

A kijáró macskák esetében különösen fontos a veszettség elleni immunizálás, hisz a veszett macska által okozott karmolás útján nem csak a cica élete de a megkarmolt ember élete is veszélybe kerülhet.

Hogyan működnek a vakcinák?

A vakcinázásnak két része van. Az első az ún. alapimmunizálás, a második az évenkénti ismétlés. Az alapimmunizálás során a szervezetet az adott idegen anyaggal kétszer kell szembesíteni 3-4 két különbséggel (kivétel veszettség), hogy megfelelő védelem alakuljon ki, ezt úgy is mondhatnánk, hogy először meg kell tanítani a harcmodorra, majd egy vizsgát kell tennie. Az évi rendszeres oltások szerepe pedig abban rejlik, hogy az idők során megkopott tudást felfrissítsük a szervezet saját védelmi rendszerében, vagyis az immunrendszerben.

Miért fontos az oltás?

Az oltások elsősorban Kedvence védelme érdekében fontosak. Az előbb említett betegségek kialakulása megelőzhető a rendszeres és megfelelő időközönként ismételt védőoltásokkal, valamint költségkímélő is, mivel a már megbetegedett állat gyógykezelésének költségei többszöröse az oltás költségének. Ezen túl fontos a többi macska fertőzésének megelőzésében, és nem utolsó sorban a gyerekek, a család védelme érdekében.

Miért fontos, hogy ne túl korán vagy későn kezdődjenek el a sorozatoltások?

A túl korai oltás hibás eljárás, mert a még fennálló anyai védettséget (ha megfelelően oltott anya kölykéről van szó) ezzel az oltással (általában parvo elleni oltás) tönkretesszük és pont az ellenkezőjét érjük el: védtelen lesz a fiatal szervezet a vírussal szemben. A túl későn történő oltási sor megkezdése esetében pedig már az elfogyott anyai immunitás hiánya miatt lesz védtelen a csöppség.

Kedvence megfelelő oltási protokolljának kidolgozása, szűrővizsgálatok elvégzése és további információátadás érdekében szeretettel várjuk rendelőnkben!

Javasolt oltási protokollunk:

  • 10-12. hetes kor: 1. kombinált oltás (panleukopenia+calici+herpes+leukózis)
  • 13-15. hetes kor: 1. kombinált oltás (panleukopenia+calici+herpes+leukózis)
  • 15-17. hetes kor: 1. veszettség elleni oltás
  • 8-9. hónapos kor: 2. veszettség elleni oltás
  • Innentől kezdve fél évenként oltás: egyszer kombinált oltás ismétlés – egyszer veszettség elleni oltás ismétlés