info@moramancs.hu

Mórahalom, Zákányszéki út 11.

(62)28-18-18

Babesiosis avagy „kullancsfertőzés”

A babesiosis egysejtű parazita (Babesia canis, Babesia gibsoni) által okozott betegség, melyet egy ízeltlábú parazita, a kullancs terjeszt. A betegség kialakulásához kell:  egy fertőzött kullancs, egy kutya és egy lehetőség a fertőződésre. Az a fajta kullancs, amely a babesiosis fő terjesztője hazánkban (Dermacentor reticulatus), a páradús, folyó menti zöldövezeteket kedveli, Mórahalom és környéke tehát ideális élőhely a számára. A kullancs sem, és a benne élő véglény sem válogat, így bármely kutyára veszélyes. A lehetőség a fertőződésre pedig szinte bárhol és bármikor bekövetkezhet, sokszor a téli hónapokban is jelentkezik a betegség.

Sajnos sokszor az a tévhit altatja el a Gazdik gondoskodását, hogy a kullancsok a fákon (főleg a bükkfát szeretjük valamiért eme címmel kitüntetni) élnek. Ez nem igaz, a kullancsok maximum 1,5 m magasságban találhatóak, így a füves bokros területek, bármely magánház udvara az optimális környezet lehet a veszélyes ízeltlábúak számára. A kullancsok bejuthatnak a kutya lakhelyre madarak vagy rágcsálók útján is , vagyis nem kell, hogy a kutya elhagyja a ház udvarát.

Egy másik fontos tisztázni való: nem csak a kifejlett kullancsegyedek terjesztik a betegséget okozó parazitát, hanem azok lárvái is. Ezek pedig, méretükből adódóan (0,3-0,6 mm! is van köztük) láthatatlanok a szemnek. Hibázunk ha azt hiszük, hogy a kutyus alapos átvizsgálásával kivédhetjük az esetleges megbetegedést.

A babesiosis általában egy rövid idő alatt kifejlődő és lezajló betegség. A bőrbe kapaszkodó kullancs által kiszívott vérben található tápanyagok hatására a babesia előalakja (“serdülő babézia”) 2-3 nap alatt fertőzőképes alakká válik és a kutya szervezetébe, véráramába, végül a vörösvértestjeibe kerül. A vörösvértesteken belül élősködik és szaporodik, ezzel egyre több vérsejtet elpusztítva. A széteső vörösvértestekből a „festékanyag” (hemoglobin) kikerülve elveszti hasznos funkcióit. A hemoglobin fő funkciója a vörösvértesten belül az oxigénszállítás, így ennek a megfogyatkozása a szervezet általános elgyengüléséhez és halálához vezet. A festékanyagot a vesén keresztül próbálja a szervezet nagy részben eltávolítani. A gondja a vesének ezzel sajnos az, hogy a hemoglobin mérete túl nagy a vese csatornácskáinak átmérőjéhez képest, így sok molekula sajnos fennakad a vesében, és annak elhalását okozza.

A heveny babesiosis kezdeti tünetei nagyon általánosak: étvágytalanság, apátia, elesettség, bágyadtság. Feltűnhet a gazdinak, hogy többet iszik a kutyus, hogy a vizeletének a színe barnább, mint egyébként. Ezek az utóbbi tünetek viszont esetenként hiányozhatnak is, ezért javasolt már a kezdeti tünetekkor állatorvosi kivizsgálást kérni. Az orvosi vizsgálat során nagyrészt lázat, lépmegnagyobbodást és sárga nyálkahártyákat találunk (sajnos néha ezek a tünetek is hiányozhatnak). A kezelés az eset súlyosságától függ, de a babesia elleni hatóanyagot tartalmazó gyógyszert (figyelem: ez NEM kullancs elleni oltás) mindenképp meg kell kapnia az állatnak. Előfordulnak idült esetei is a babesiosisnak, amelyek tünetei a kullancscsípés után hónapokkal jelentkeznek.

Az esetek nagy többségében azonban itt még nem is ért véget a történet. A vese fent tárgyalt problémája miatt a páciensek könnyen vesebeteggé válnak, hemoglibon nephrosis alakul ki. Ennek időben történő kiderítése vér- és vizeletvizsgálatok segítségével történhet. Azért hangsúlyoznánk itt az időben történő kivizsgálást, mert a vesének van egy olyan nagyszerű tulajdonsága, hogy amíg az állományának
66%-a nem veszti el a működőképességét, addig ellátja a funkcióját. És ebben rejlik sajnos a dolog hátulütője is: amíg nincs funkcióvesztés, addig nincs szemmel látható tünet sem, pedig az állat vesebeteg. A tünetek megjelenésekor, viszont már a jelentős vesekárosodás miatt, csak tüneti, illetve életminőséget javító kezeléseket tudunk igénybe venni, ami igen nehéz és költséges feladat a leggondoskodóbb Gazdi számára is. Ezzel együtt is az állat élethossza igen nagymértékben lerövidül.

A betegségnek van egy másik, szerencsére ritkábban jelentkező, ámde szintén életveszélyes szövődménye. Ez abban az esetben alakul ki, ha a szervezet a betegség hatására úgymond’ áthangolódik, és a saját vörösvértestjeit kezdi támadni és elpusztítani. Ekkor beszélünk autoimmun hemolitikus anémiáról. Ennek a kezelése hosszadalmas és igen költséges, és sok esetben nem jár sikerrel.

A fentiekből leszűrve a legokosabb, amit a Gazdi tehet, ha folyamatosan védekezik a kullancsok ellen, illetve ha a tünetek bármelyikét is tapasztalja, minél hamarabb állatorvoshoz fordul, mert itt tényleg csak napokról, sőt órákról beszélünk a betegség kimenetelét és szövődményeit tekintve. A védekezés lehetőségei: jó minőségű kullancs ellenes nyakörvek, spot-on készítmények folyamtos használata. Emellett javasolt az erdőn-mezőn történő séta utáni átvizsgálás.