info@moramancs.hu

Mórahalom, Zákányszéki út 11.

(62)28-18-18

„Bejgli-bajok”

Ünnepek táján az ünnepi asztalok megtelnek mindenféle finomsággal. Sok háznál ebből a kedvenceknek is jut bőven, aminek sokszor az állatorvosi ügyeleten való „ünneplés” a következménye.

Leggyakrabban az egyszerre nagy mennyiségű étel elfogyasztásából fakadó elsődleges gyomormegterhelés ill., a gyomorcsavar kialakulása fordul elő. Mindkettő rendkívül veszélyes és azonnali beavatkozást igénylő kórkép, a gyomorcsavar 8-12 órán belül halált okozhat. Megelőzés: a legjobb, ha nem kap mást és többet az állat, mint máskor, de ha mégis megkínáljuk, tegyük azt kis adagokban, „csak az íze kedvéért”.

A csokoládé-mérgezés ugyancsak gyakori kórkép ilyenkor. Sokszor a szaloncukrok, egyéb csokoládé tartalmú édességek észrevétlen elfogyasztása okozza. A mérgezésért csokoládéban található methylxantin alkaloidák (theobromine, koffein) a felelősek. Egy 7 kg-os kutya 110 gramm, sütésnél is használt, keserű csokoládétól elpusztulhat. Tünetei: izgatottság, remegés, esetleg görcsök. Ellenszer nincs, csak tüneti kezelést tudunk alkalmazni.

Az ünnepi menüben szerepelnek baromfi és hal ételek is. Ezen állatok csontjai, szálkái megsebezhetik a szájüreget, befúródhatnak a szövetekbe, átszúrhatják a nyelőcsövet. Ha pedig a gyomorban időznek, mert nem tudnak továbbjutni a gyomor-vékonybél határon, akkor hányás, öklendezés jelentkezhet. A lényeg, hogy ilyenkor sem szabad semmilyen csontot etetni sem kutyával, sem macskával.

A sok fajta étel össze-vissza etetése hasmenést, hányást, bélflóra degenerációt, allergiát okozhat. Ismételve önmagam: ha lehet, akkor inkább ne változtassunk kedvencünk étrendjén még ilyenkor sem. Ha mégis megtennénk, akkor csak kis mennyiségben, és olyat kapjon az állat, amiben tudjuk, hogy milyen összetevők vannak.