info@moramancs.hu

Mórahalom, Zákányszéki út 11.

(62)28-18-18

Bőrproblémák

Ez egy elég nagy témakör, nehéz is itt részletesen kivesézni, csak a lényegesebb információkat, fontosabb tudnivalókat emelnénk ki.

Kezdjük azzal, hogy mi az a bőr és a bőrprobléma? A bőr a legnagyobb szerv, amelynek valamilyen tünettel járó elsődleges vagy következményes megbetegedését bőrproblémának nevezzük. Mint minden egyéb szerv, a bőr is csak akkor lehet egészséges, ha az általános állapot megfelelő, az állat is egészséges. Mivel a szervezetben szinte minden mindennel összefügg, emiatt a bőrön is találkozhatunk olyan tünetekkel, amelyek inkább a szervezetben máshol történő megbetegedést, vagy az általános egészségi állapot romlását jelzik. Ilyenek pl.: az fénytelen, töredezett szőrzet (ügyelve a fajtajellemzőkre), szőrhullás, stb.

Milyen is az egészséges bőr és szőrzet? Az egészséges állat bőre pigmentált, egyenletes felületű, szaga az állat f
ajára, fajtájára és ivarára jellemző, könnyen ráncba emelhető, az így képzett ráncok gyorsan elsimulnak, tapintása nem fájdalmas,  közepes nedvességtartalmú, nem zsíros enyhén fénylő, rajta korpa vagy egyéb fokott hámlás jelei nem láthatóak, folytonossági hiánytól, sebektől mentes. A szőrzet tömött, fényes (fajtajelleg!), élénk színű, közepesen nehezen kihúzható. Az egészséges bőr mindig tartalmaz fiziológiás gomba és baktériumflórát, amelyek a legelső védelmi vonalat alkotják a külső kórokozó hatásokkal szemben. Fontos tudni, hogy az egészséges bőrön MINDIG vannal kórokozó ágensek (baktériumok, gombák, vírusok, paraziták) is, de a fent említett bőrflóra ezeket háttérbe szorítja és nem tudják káros hatásaikat kifejteni. Egészséges szervműködéshez elengedhetetlen a megfelelő táplálék etetése, hogy az esszenciális anyagok megfelelő minőségben. mennyiségben és arányban jussanak be a szervezetbe.

Milyen bőrtünetek jelentkezhetnek? A lehetséges tünetek száma, ahoz képest, hogy a kiválto ok mi lehet
, szinte elenyészőnek mondható. Talán úgy lehet a legjobban elképzelni, hogy egy piramist veszünk alapul, aminek az alját a kiváltó okok, a csúcsát pedig a tünetek adják. Leggyakoribb bőrtünetek a következők: szőrhiány, viszketés, vakarózás, sebek, zsírosság, nedvedzés, száraz bőr, korpázás, kellemetlen szag, kiütések, tályogok, pigmentációs hiány vagy felhalmozódás, megvastagodás és elvékonyodás, paraziták jelenléte (pl: bolhásság), fénytelen szőrzet. Ezek a tünetek ritkán fordulnak elő soliter módon, általában mindig több tünetet találhatunk egyszerre. És itt van az eb elhantolva! Nagyon ritka az, hogy egy un. elsődleges bőrprobléma önmagában legyen jelen az állaton.

Milyen betegségek okozhatnak bőrproblémát? Feltettük ezt a kérdést, de a válasz nem erre a konkrét kérdésre fog felelni.
Hogy miért? Számtalan ilyen betegség van, nem lenne értelme oldalakat teleírni betegségnevekkel, az maradjom meg nekünk állatorvosoknak, hogy több száz oldalas anyagokat tanultunk meg a betegségekről. A fő kérdés itt inkább az, hogy: Hogyan kell egy bőrbetegséget diagnosztizálni? Már említettük, hogy elsődleges betegség ritkán van egyedül jelen tünetekben egy állat bőrén. Általában valamilyen másodlagos, esetleg harmadlagos dermatózis is jelentkezik. Hogyan kell ezt érteni? Képzeljünk el egy szemüveget, amely teljesen bekoszolódott. Ahhoz, hogy átlássunk rajta, meg kell takarítani, le kell törölgetni. Ennek módszere a korszerű szakmai ajánlások szerint az első lépésben levett bőrkaparék minta segítségével elvégzett mikroszkópos és tenyésztéses vizsgálat. Ekkor derülhet fény arra, hogy a bőrön vannak-e elszaporodott kórokozók, azok önmagukban is kialakithatják-e a betegséget vagy csak másodlagosan szaporodtak el a “kellemes” környezet miatt? Ha ezek megvannak és CÉLZOTTAN, a laboredméynek után kezeltünk és még mindig vannak bőrtünetek, akkor jutunk el a diagnosztikai folyamat következő lépésére, hogy kategorizáljuk a kiváltó okot. Két fő csoport van itt: allergiás háttér, és endokrin (hormonális) probléma. Ezekről részletesen egyéb cikkekben írunk. Itt kell megemlíteni, hogy előfordulhatnak ritka bőrproblémák az esetek pár százalékában. Ezek diagnózisa igen nehéz és hosszadalmas.

Mit nem ajánlatos tenni, ha bőrproblémát észlelünk? Általánosan érvényes, hogy a fürdetés vegyszeres samponokkal nem tesz jót az állat bőrének. Lehet, hogy rózsaillatú lesz, de, hogy az elsődleges védelmi vonalat igencsak meggyengítjük vele, és ezzel mi hajlamosítjuk megbetegedésre, az egészen biztos. Ha bőrtünteket észlelünk, nem javallot “próbakezeléseket” végezni, hiába van egy régebbi, esetleg másik állaton használt gyógyszer még otthon és nekiilyenvoltésezhasználhátmegpróbálom, nem szabad. Súlyosbítani is tudjuk a tüneteket és a későbbi diagnosztikát is nehezíti. Itt is megemlíteném, hogy NE használjunk állaton környezeti kezelésre használandó parazitaellenes szereket (lásd itt).

Mint az elején írtuk, ez egy elég nagy és nehéz témakör, ha részletesebb információkra van szüksége, bátran forduljon rendelőnkhöz!