info@moramancs.hu

Mórahalom, Zákányszéki út 11.

(62)28-18-18

Fagyálló folyadék okozta mérgezés

A fagyálló folyadékokat gépkocsik hűtofolyadékában használják. Az ebben található eliténglikol édes ízű, emiatt a kutyák szívesen fogyasztják de időnként macskáknál is előfordul a méreg felvétele. Ez a vegyület az etilakoholhoz nagyon hasonló vegyület, a szervezetben is hasonlóan működik. A máj által termelt alkohol-dehidrogenáz bontja le 4 különboző vegyületté, és ezen vegyületek okozzák a mérgezéses tüneteket.

A főbb toxikus támadási felületek ilyenkor az agy és a vese. Az agyi toxikus tünetek hasonlóak a etilakohol-mérgezés tüneteihez, magyarán szólva “nagyon berúg” az állat. Ezen tünetek a mérgezési szakasz első óráiban tapasztalhatóak, és sok esetben meg is szűnnek a következő fázis megjelenéséig. Viszont az ezt követő mérgezési szakasz már a kialakult akut veseelégtelenség tüneteit mutatja. Kezdetben feltűnhet a gazdinak, hogy sokat iszik és vizel az állat, majd ez fokozatosan csökken, akár a nullára. A vesében oxalát kristályok rakódnak le és ultrahangos vizsgálatkor egy jellegzetes un. “glóriajelet” látunk.

A méreg felvételétől számított 8 órán belül még kedvező lehet a prognózisa a betegségnek, azaz sok esetben tudunk segíteni. Viszont a kialakult veseelégtelenség fázisában már óráról-órára romlanak a túlélési esélyek.

A mérgezés kimutatása történhet vérből (gyorsteszt) az első 16 órában, és vizeletből a későbbi órákban, de maximum a 72. óráig.

A mérgezés igen szezonális jellegű, hisz a hűtőfolyadék cserék főleg ősszel és tavasszal történnek, viszont a fagyálló folyadék egész évben hozzáférhető és ez sajnálatos módon a rosszakaróknak lehetőséget nyújt a direkt mérgezések kialakításában. Összegezve: egész évben gondolni kell a lehetőségére és nagyon fontos a gyors reagálás, mert órákon dől el a betegség kimenetele.