Fogkövesség

A száj közvetlenül kapcsolatban áll a külvilággal, ezzel eszik, játszik, harap, nyalogat stb. az állat. A szájüreg szerveinek, főleg a fogak és az íny sérülése, betegsége számtalan fertőzés bemeneti kapuját képezheti. Ezen bemeneti kapuk legtöbbször a fogak hiányos ápoltsága, és az ebből következően kialakuló fogkövesség miatt jönnek létre. A begyulladt íny elemelkedik a fog gyökerétől, és az itt bejutó kórokozók ezután eljuthatnak a szervezet bármely pontjára, ezzel könnyen életveszélyes fertőzéseket alakíthatnak ki, mint például vese-, máj- szívelfajulás. Ennek lényegességét emberek gyógyításánál is felismerték a góckutatások során. Nagyon sok esetben fogbetegségeket találtak különböző szervi problémák hátterében.

A fogkő kialakulásának nagy valószínűsége, az állatok esetében a nyál pH értékével is magyarázható. Az állatok nyála lúgos kémhatású, emiatt a benne lévő oldott ásványi anyagok könnyebben kicsapódnak, és a kialakult ún. kristályosodási magokon rohamosan kezd el fejlődni a fogkő. A növekvő fogkő gyulladásba hozza az ínyt, ami emiatt beduzzad, vérbő lesz, fájdalmat jelent az állatnak. A folyamatos fájdalom egy folyamatos stresszt jelent, valamint nehezíti, fájdalmassá teszi az evést. Ez kimeríti a szervezetet, és az kevésbé lesz ellenálló az őt ért külső tényezőkkel (fertőzések, stresszhelyzetek, stb.) szemben. A szájüregben felszaporodó baktériumok pedig az állat kilégzése, lihegése során a környezetbe is kerülhetnek, amit belélegezve súlyos légzőszervi problémákat okozhatnak az őt körülvevő, becézgető emberekben. Tehát összefoglalva: a fogkő miatt a Kedvencünk szája csúnya és kellemetlen szagú, fájdalmat és stresszt jelent számára, eléhezhet az állat, a szervezetbe könnyen bekerülő baktériumok és vírusok veszélyeztetik a vesét, a májat és a szívet (elsősorban) és a környezetében élő Gazdik számára is könnyen okozhat egészségügyi problémát.

A fogkő kialakulását csak késleltetni lehet. Ehhez javasolt a jó minőségű, klinikai száraz táp etetése, a csont nem jó megoldás, mert kevésbé jól tisztít, illetve egyéb, akár életveszélyes egészségügyi problémát is okozhat. Léteznek még egyéb kiegészítő készítmények, mint fogkrémek, porok, rágócsíkok, amelyek segíthetik a késleltetést. A meglévő fogkő esetén, ha az csak nagyon enyhe, akkor segíthet a Hill’s t/d diétás táp kúraszerű etetése, viszont súlyosabb esetben a táp és az egyéb készítmények alkalmazása, rágatás nem vezet eredményre. Ilyenkor alkalmazandó az ultrahangos fogkőeltávolítás. Ehhez a humán gyakorlatban is ismeretes berendezést használjuk, amely alkalmas arra, hogy a fogzománc sérülése nélkül tudjuk a fogkövet eltávolítani. A súlyos fogkövesség és ínybetegségek esetén már maradandó problémák is keletkeznek, előfordul, hogy egy-egy fogat el kell távolítanunk, vagy a nagymértékű ínysorvadás már nem regenerálódik és szabadon marad a foggyökér. A fogkőeltávolítás gyakoriságának igénye egyedenként eltérő lehet, egyes egyedeknél akár fél évente is be kell avatkozni. Éppen ezek miatt javasoljuk a folyamatos szájhigiéniai ellenőrzéseket.