info@moramancs.hu

Mórahalom, Zákányszéki út 11.

(62)28-18-18

Ízületek és csontok megbetegedései

Diszplázia

hamarosan…

Patella-ficam

hamarosan…

Gyakoribb fejlődési rendellenességek

hamarosan…

Kereszteződő-szalag(ok) szakadása

Csonttörések

hamarosan…

Perthes-kór

A Perthes kór a comcsontfej(ek) ismeretlen oktanú sorvadásával járó ortopédiai megbetegedés. Kifejezetten a kistestű kutyafajták betegsége. A betegség kialakulásának kezdete az intenzív növekedési szakaszban (3-6 hónapos kor) van, az első tünetek álatlában 5-8 hónapos korban vehetőek észre. Oktana ismeretlen. Kórfejlődése során a comcsontfej vérellátási zavart szenved, aminek következtében a combcsontfej nem fejlődik tovább, megtorpan és később a szöveti átépülés következtében sorvadni kezd.

Kölyök, kistestű kutyafajtáknál (csivava, yorki, westi, bolognese stb.), ha sántaságot észlelünk, mindenképp állatorvoshoz kell vinni. Lehet egyoldali vagy kétoldali hátsó láb sántaság.  A kutyus nem szívesen használja a lábát, gyakran felemeli, fájdalmat jelez akár érintésre is.  A vizsgálat során RTG felvétel is készítünk, mellyel akár már a korai elváltozások is kiszűrhetőek.

A terápia fájdalomcsillapítás és műtét. Javasolt az érintett  egyedek ivartalanítása, mert a betegség feltételezhetően örökletes, az egyes vérvonalakban megfigyelt sűrű megjelenése, illetve a fajtadiszpozíciók miatt.