info@moramancs.hu

Mórahalom, Zákányszéki út 11.

(62)28-18-18

Szőrtüszőatka-kór

A szőrtüszőatka-kór (demodicosis) főleg kutyákban (kórokozó: Demodex canis), ritkán macskákban (Demodex cati) megjelenő bőrbetegség. A szőrtüszőatka szinte minden kutyában megtalálható, az életük első 3 napjában fertőződnek anyjuktól. Bizonyos fajtákban, mint pl: a dobermann, shar-pei, ó-angol juhász, boxer, skót-juhász, afgán agár, gyakrabban figyelhető meg a betegség kifejlődése. Az atkák a szőrtüszőkben, faggyúmirigyekben élnek, és erős immunrendszerű állatokban nem okoznak megbetegedést.

A betegség kialakulásához immundeficiencia, azaz az „immunrendszer gyengesége” kell, amely lehet öröklött vagy szerzett (pl: betegség, téli hónapok, szteroid kezelés). 3 formája létezik: helyi (lokális), általános (generalizált, egész testre kiterjedő) demodicosis és a lábvégeken megjelenő un. pododemodicosis.

Az egy évesnél fiatalabb állatokban leginkább a helyi demodicosis fordul elő, főleg a fejen és a lábvégéken láthatók kipirult, szőrhiányos, viszkető területek. Az általános forma már bármely életkorban jelentkezhet, és az egész testre kiterjedve, az idő előrehaladtával egyre súlyosabb bőrelváltozások (bőrmegvastagodás, gennyel telt hólyagok, sebek, pustulák) formájában mutatkozik. A bakteriális felülfertőződés következtében mélyre terjedő, gennyes bőrgyulladás (mély pyoderma) is társul a paraziták elszaporodásához. Súlyos idült esetben a baktériumok a szervezetbe törve elhullást is okozhatnak. A betegség diagnosztizálásához elengedhetetlen a bőrkaparék minta mikroszkópos vizsgálata.

A fentiekből kiderül, hogy a betegség három lábon áll: 1.immundeficiencia, 2.paraziták elszaporodása, 3.bakteriális bőrfertőzés. A terápia során mindhárom kórképet kezelnünk kell, egy elhagyásával könnyen kiújul a betegség, vagy eleve sikertelen lehet a kezelés. Az immunrendszer támogatásához a tartási és táplálási hibákat kell kijavítani, valamint immunstimulánsokkal kell kezelni az állatot.  szőrtüsző atkákat atkaölő készítményekkel kell írtani.  A baktériumok ellen természetesen antibiotikumokkal tudunk védekezni, DE nagyon fontos, hogy célzottan és megfelelő ideig tartson ez a terápia és, mint minden antibiotikum terápia esetén, ilyenkor is probiotikumok adásával előzzük meg a hasznos bélflóra pusztulását.

Időnként előfordul – főleg az idült, generalizált formánál – , hogy sikeres kezelés után is kiújul a betegség, ez leginkább az adott egyed örökletes immundeficienciájára utal. Ezen egyedeknél javasolt folyamatosan olyan készítményt alkalmazni, amely hatékony a Demodex-ek ellen. A szuka kutyák tüzelése és vemhessége is hajlamosít az atkák elszaporodására, mivel ilyenkor élettani okokból csökken az immunrendszer védekező képessége.

A betegség feltételezett örökletes háttere miatt, a tüneteket mutató állatok továbbtenyésztése nem javasolt.