Diagnosztikai Szolgáltatások

Röntgen diagnosztika (RTG)

A radiográfia az egyik legfontosabb diagnosztikai eszköz az állatorvoslásban. Ezzel ellenőrizhetjük kedvence szervezetében a szervek méretét, alakját és helyeződését. Kifejezetten hasznos sok belgyógyászati és sebészeti eset monitorizálásában. Vizsgálhatjuk pl.: a csontokat, a tüdőt, a szívet, a hasüreget, a szájüreget, megtalálhatjuk az esetleges csonttöréseket, tumorokat, szív alakbeli változásait, illetve lokalizálhatunk például egy elzáródást okozó idegen testet az állat gyomrában vagy beleiben.

Ultrahang diagnosztika (UH)

Az ultrahangos vizsgálat egy fájdalommentes és teljesen non-invazív technika, ami magas frekvenciájú hangokat használva ad élő képet kedvence szerveiről. Láthatjuk, hogy mi történik éppen “odabent”. Alkalmazásának jelenleg nincs ismert egészségkárosító hatása.

Az UH-gal részletesen vizsgálhatjuk a hasüreget és a benne lévő szerveket (máj, vesék, epehólyag, húgyhólyag, lép, mellékvesék, hasnyálmirigy, gyomor-bélrendszer)  és értékelhetjük a szívfunkciókat. Remekül kiegészíti az egyéb diagnosztikai lehetőségeket. Például RTG vizsgálattal láthatjuk, ha esetleg a máj megnagyobbodott, de azt nem, hogy miért. Az UH vizsgálat felfedheti nekünk, hogy milyen elváltozás állhat ennek hátterében.

Endoszkópia

Az endoszkópia jelentése “betekintés”, azaz betekintés a testbe orvosi szándékkal. Erre a célra az endoszkópokat használjuk, melyek segítségével minimál invazív módon vizsgálhatunk bizonyos szerveket, testüregeket. Jellemzően a szájüreget, nyelőcsövet, gyomrot, vastagbelet, légcsövet, valamint a hasüreget tudjuk ily módon vizsgálni. A beavatkozáshoz legtöbbször bódítás szükséges, szerencsére csak nagyon kis mértékben, és gyors ébredési idővel. Leginkább akkor van rá szükség, ha a labortesztek, RTG vagy UH vizsgálatok még nem juttatnak el minket a végleges diagnózishoz.

Laborvizsgálatok

Mind a Preventív gondoskodás nyújtásához, mind egy súlyos egészségügyi probléma felderítéséhez szükség van arra, hogy a labordiagnosztikai vizsgálatok széles skálájával rendelkezzünk, mint pl. vér-, vizelet-, bélsár- illetve szövetvizsgálat. Precíz labortesztek (vértesztek, mikroszkópos vizsgálatok, biokémiai mérések, kórokozó kultúrák tenyésztése stb.) nélkül nagyon nehéz lenne megbízható diagnózist felállítani vagy értékelni az egészségi állapotot.

A MóraMancs Állatorvosi Rendelőben nagyon sok vizsgálatot végzünk a helyi laborunkban, szinte azonnali eredménnyel, emellett több megbízható és professzionális laboratóriummal (PraxisLab, DuoBakt, Mátrixállunk kapcsolatban a speciális esetek ellátásához.

Labortesztekkel észlelhetjük többek között a szívférgesség, macska leukémia, bélparaziták, bakteriális fertőzések jelenlétét, csökkenthetjük a műtéti beavatkozások kockázatát, vizsgálhatjuk a szervek funkcionális épségét, ezzel akár időben felderítve egyes betegségeket.