info@moramancs.hu

Mórahalom, Zákányszéki út 11.

(62)28-18-18

Diagnosztikai Szolgáltatások

Röntgen diagnosztika (RTG)

A radiográfia az egyik legfontosabb diagnosztikai eszköz az állatorvoslásban. Ezzel ellenőrizhetjük kedvence szervezetében a szervek méretét, alakját és helyeződését. Kifejezetten hasznos sok belgyógyászati és sebészeti eset monitorizálásában. Vizsgálhatjuk pl.: a csontokat, a tüdőt, a szívet, a hasüreget, a szájüreget, megtalálhatjuk az esetleges csonttöréseket, tumorokat, szív alakbeli változásait, illetve lokalizálhatunk például egy elzáródást okozó idegen testet az állat gyomrában vagy beleiben.

A digitális radiográfia megjelenésével a RTG diagnosztika ugrásszerű fejlődést ért el. Ez azt jelenti, hogy gyorsan készíthetünk nagy felbontású RTG képeket, és utólagosan is módosíthatjuk azokat, attól függően, hogy a csontokat vagy a szerveket szeretnénk inkább vizsgálni.

A MóraMancs Állatorvosi Rendelőben a korábbinál még pontosabb és gyorsabb diagnosztika érdekében, és hogy a hozzánk forduló gazdik a lehető legjobb szolgáltatást kaphassák, beruháztunk egy modern, minőségi digitális röntgen készülékbe.

A digitális technológia előnyei: Az elkészült felvételek könnyen megoszthatók és küldhetők el e-mailen Önnek, hogy minél több adattal rendelkezzen kedvence ellátásáról vagy akár egy specialistának a további, részletesebb diagnózis érdekében. Kevesebb felvételre van szükség a diagnózishoz, így kedvencét kevesebb sugárzás éri a vizsgálatkor. Nincs szükség vegyszerekre a filmek előhívásához, így a személyzet egészségkárosodása és a környezetszennyezés is jelentősen csökkenthető. /

Ultrahang diagnosztika (UH)

Az ultrahangos vizsgálat egy fájdalommentes és teljesen non-invazív technika, ami magas frekvenciájú hangokat használva ad élő képet kedvence szerveiről. Láthatjuk, hogy mi történik éppen “odabent”. Alkalmazásának jelenleg nincs ismert egészségkárosító hatása.

Az UH-gal részletesen vizsgálhatjuk a hasüreget és a benne lévő szerveket (máj, vesék, epehólyag, húgyhólyag, lép, mellékvesék, hasnyálmirigy, gyomor-bélrendszer)  és értékelhetjük a szívfunkciókat. Remekül kiegészíti az egyéb diagnosztikai lehetőségeket. Például RTG vizsgálattal láthatjuk, ha esetleg a máj megnagyobbodott, de azt nem, hogy miért. Az UH vizsgálat felfedheti nekünk, hogy milyen elváltozás állhat ennek hátterében.

Endoszkópia

Az endoszkópia jelentése “betekintés”, azaz betekintés a testbe orvosi szándékkal. Erre a célra az endoszkópokat használjuk, melyek segítségével minimál invazív módon vizsgálhatunk bizonyos szerveket, testüregeket. Jellemzően a szájüreget, nyelőcsövet, gyomrot, vastagbelet, légcsövet, valamint a hasüreget tudjuk ily módon vizsgálni. A beavatkozáshoz legtöbbször bódítás szükséges, szerencsére csak nagyon kis mértékben, és gyors ébredési idővel. Leginkább akkor van rá szükség, ha a labortesztek, RTG vagy UH vizsgálatok még nem juttatnak el minket a végleges diagnózishoz.

Laborvizsgálatok

Mind a Preventív gondoskodás nyújtásához, mind egy súlyos egészségügyi probléma felderítéséhez szükség van arra, hogy a labordiagnosztikai vizsgálatok széles skálájával rendelkezzünk, mint pl. vér-, vizelet-, bélsár- illetve szövetvizsgálat. Precíz labortesztek (vértesztek, mikroszkópos vizsgálatok, biokémiai mérések, kórokozó kultúrák tenyésztése stb.) nélkül nagyon nehéz lenne megbízható diagnózist felállítani vagy értékelni az egészségi állapotot.

A MóraMancs Állatorvosi Rendelőben nagyon sok vizsgálatot végzünk a helyi laborunkban, szinte azonnali eredménnyel, emellett több megbízható és professzionális laboratóriummal (PraxisLab, DuoBakt, Mátrixállunk kapcsolatban a speciális esetek ellátásához.

Labortesztekkel észlelhetjük többek között a szívférgesség, macska leukémia, bélparaziták, bakteriális fertőzések jelenlétét, csökkenthetjük a műtéti beavatkozások kockázatát, vizsgálhatjuk a szervek funkcionális épségét, ezzel akár időben felderítve egyes betegségeket.